GRAFIXX EXT. X

Grafixx EXT.: Tentoonstelling @ LUSTR International Festival of Illustration and Comics

Do 21.09.23 - Di 26.09.23

Tentoonstelling

i.s.m. LUSTR International Festival of Illustration and Comics

© Alžběta Zemanová & Alexandra Šliková

Grafixx reisde deze herfst naar Praag. Voor haar feestelijke 10de editie nodigde LUSTR 10 curatoren en kunstfestivals uit die kunstenaars uit hun respectieve landen selecteerden voor Metafest, het festival der festivals. Illustratoren, stripmakers en curatoren uit Hong Kong, Spanje, Slovenië, België, Duitsland, Taiwan, Frankrijk, Griekenland en Hongarije kwamen samen in Praag om LUSTR te vieren.

Grafixx toonde er met trots het werk van Brecht Vandenbroucke (met dank aan Literatuur Vlaanderen), Ephameron en Martha Verschaffel.
Brecht Vandenbroucke gaf tijdens het festival een lezing en workshop. En Grafixx lichtte haar werking en missie toe in een gesprek met de andere curatoren van Metafest.

Ephameron

Ephameron is een Belgische kunstenares en illustratrice die op een gevoelige manier de wereld verkent door kleine en intieme levensdrama’s te documenteren. Ze werkt als beeldend kunstenaar, docent, illustrator, curator en auteur. Haar graphic novel over de strijd van haar vader met dementie, Wij Twee Samen (2015), vertaald als Us Two Together (2019), kreeg bijval van Belgische critici. In de publicatie re/collection (2017) bundelde ze 320 pagina’s uit haar reisdagboeken. Haar nieuwste boek, Nooit meer alleen (2021), maakt deel uit van haar praktijkgericht doctoraatsonderzoek in de kunst en visualiseert ervaringen uit het prille moederschap.

Brecht Vandenbroucke

Beeldend kunstenaar Brecht Vandenbroucke studeerde af in kunst en design aan het Belgische Sint Lukas en houdt zich voornamelijk bezig met schilderen, strips en illustratie. Hij werkt graag met verwijzingen naar popcultuur, waarbij hij zich laat inspireren door Disney cartoons en popart. Zijn werk wisselt komische en donkere contexten af en richt zich vaak op thema’s als arbeid, sociale klasse en seksualiteit. Zijn kunst is zowel humoristisch als maatschappijkritisch. Vandenbroucke’s illustraties verschijnen regelmatig in nationale en internationale kranten en tijdschriften zoals The New York Times, Wired, Tetu, De Morgen en Knack.

Martha Verschaffel

Martha Verschaffel woont en werkt in Gent, België. Ze tekent en creëert verhalen waarbij beelden het verhaal eerder suggereren dan verduidelijken. Donkere en vervreemdende potloodtekeningen komen voort uit dromen, nachtmerries of obsessies. Haar tekeningen zijn minimalistisch en mooi, soms zo monotoon als minimal music. Uitgeverij Bries heeft twee graphic novels van Martha uitgebracht: Lily (2015) en Passages (2021). Ze produceert ook haar eigen zines en visuele publicaties. Met haar laatste boek Passages werd ze genomineerd voor een Henry van de Velde Award for Graphic Design (2023).

gasten