RADIO

Grafixx House Call is een Engelstalig radioprogramma over het leven en werk van illustratoren en striptekenaars. Ephameron reist de wereld rond om met haar favoriete creatievelingen te spreken over hun werkprocessen en inspiratiebronnen. Dit project komt tot stand in samenwerking met We Are Various, het online community-radiostation dat uitzendt vanuit De Studio en Het Bos in Antwerpen.

Afleveringen

GRAFIXX HOUSE CALL #12

Nicolas Burrows(GB)

Voertaal: Engels

 

De artistieke praktijk van Nicolas Burrows groeit voortdurend in contrasterende en meeslepende richtingen: zowel abstract als figuratief, zowel autonoom als commercieel, zowel digitaal als handmatig – toch worden zijn spontane collagegebaseerde werken verenigd door zijn kenmerkende kleurrijke geometrische ontwerpen.

GRAFIXX HOUSE CALL #11

Laura Carlin(GB)

Voertaal: Engels

 

De Londense Laura Carlin weeft een wonderlijke wereld in haar illustraties, kinderboeken en keramiek. Kleine figuren brengen zelfs grijze landschappen tot leven in prikkelende composities voor jong en oud.

GRAFIXX HOUSE CALL #10

Jan Van der Veken(BE)

Voertaal: Engels

 

In Gent ontwerpt Jan Van der Veken een speelse wereld. Hij combineert zijn interesse in modernistische architectuur en natuur met een passie voor vliegen en verzamelen, wat resulteert in unieke boeken, illustraties en persoonlijk werk.

GRAFIXX HOUSE CALL #9

Tuna Dunn(TH)

Voertaal: Engels

 

Tijdens haar verblijf in Bangkok spreekt Ephameron met Tuna Dunn, een jonge kunstenaar die bekend staat om haar minimalistisch lijnwerk, geflankeerd door een gedempt kleurenpalet.

GRAFIXX HOUSE CALL #8

Nora Krug(US)

Voertaal: Engels

 

Aflevering 8 werd opgenomen in New York met Nora Krug, de illustrator en auteur die oorlogservaringen documenteert door de alledaagse gevolgen van conflict te onderzoeken.

GRAFIXX HOUSE CALL #7

Tara Booth(US)

Voertaal: Engels

 

In Philadelphia gaat Ephameron op bezoek bij Tara Booth. Ze bespreken het maken van kunst om traumatische ervaringen of mentale gezondheidsproblemen te verwerken, en het gebruik van humor.

GRAFIXX HOUSE CALL #6

Atak(DE)

Voertaal: Engels

 

Atak is een veelzijdige kunstenaar die bekend staat om zijn kleurrijke composities. Zijn expressieve en gedetailleerde beeldtaal haalt inspiratie uit de kunstgeschiedenis, maar verwijst ook gretig naar moderne popcultuur.

GRAFIXX FESTIVAL RADIO #2

Gabri Molist(ES)

Voertaal: Engels

 

Gabri Molist brengt zijn dagen graag door met het tekenen van nieuwsgierige mensen. Hij illustreerde de affiche voor Grafixx 2022. Op het festival presenteert hij een installatie die op zoek gaat naar de interactie tussen woord en beeld. WAV-medewerker Stans interviewt hem over zijn werk en inspiratiebronnen.

GRAFIXX FESTIVAL RADIO #1

Goele Dewanckel(BE)

Illustrator Goele Dewanckel tekent, wandelt en tuiniert in de Franse Jura. Haar boeken herken je aan de robuuste lijnvoering en het uitgekiende kleurenpalet. Ze is niet bang van weerbarstige thema’s. Op Grafixx 2022 toont ze de originele prenten van recente publicaties rond oorlog en onderwerping. Grafixx-medewerker Ansgar Reul bevraagt haar over haar werk en inspiratiebronnen.

GRAFIXX HOUSE CALL #5

Henning Wagenbreth(DE)

Voertaal: Engels

 

Kunstenaar-docent-curator Henning Wagenbreth is ook muzikant-performer-ontwerper. Onderwerpen van dit gesprek met Ephameron zijn onder andere de rol van kleur en humor in zijn werk, en de invloed van volkskunst, politiek en wiskunde.

GRAFIXX HOUSE CALL #4

Aisha Franz(DE), Colorama(DE)

Voertaal: Engels

 

Aisha Franz maakt strips waarin ze gebeurtenissen uit haar leven verwerkt tot fictie. Haar BFF Johanna Maierski zet zich via Colorama in voor het publiceren, verspreiden en promoten van het werk van getalenteerde mensen. Samen organiseert dit dynamische duo baanbrekende stripprojecten onder de naam Clubhouse…

GRAFIXX HOUSE CALL #3

Olivier Schrauwen(BE)

Voertaal: Engels

 

Stripauteur Olivier Schrauwen verhuisde lang geleden van België naar Berlijn. Hij staat bekend om zijn experimentele beeldverhalen, waarin hij voortdurend de grenzen van het vertellen en tekenen verlegt. Op het Grafixx-festival in november 2022 stelt hij zijn nieuwe publicatie Sunday voor. Luister mee om een tipje van de sluier op te lichten!

GRAFIXX HOUSE CALL #2

DabsMyla(AU)

Voertaal: Engels

 

In Los Angeles ontmoet Ephameron haar Australische vrienden Dabs & Myla. Dit dynamische duo heeft zich gevestigd in de VS, waar ze samen een succesvolle kunstpraktijk hebben opgebouwd. In hun atelier vinden ze de balans tussen klussen voor beroemde klanten en muurschilderingen op straat.

GRAFIXX HOUSE CALL #1

Aidan Koch(US)

Voertaal: Engels

 

Voor de eerste aflevering van Grafixx House Call logeert Ephameron bij Aidan Koch in de Mojave-woestijn. Sinds ze elkaar in 2012 ontmoetten, hebben deze geestverwanten vaak samengewerkt. Ze spreken over inspiratie uit de natuur, kunst en het leven.

GRAFIXX PODCAST #5

Brecht Vandenbroucke(BE)

Brecht Vandenbroucke heeft als beeldend kunstenaar en illustrator al enkele zines en boeken uitgebracht, waarvan White Cube veruit het bekendste werk is. Brecht schildert, maakt installaties, en heeft zelfs stoffen ontworpen voor Walter Van Beirendonck en Prada. Andere gespreksonderwerpen zijn Marvel als religie, Walt Disney en Indiana Jones.

 

Moderatie: Obi Mundorff
Sidekick: Ephameron

GRAFIXX PODCAST #4

Ephameron(BE)

In deze aflevering stelt Ephameron eens geen vragen van aan de zijlijn, maar probeert ze er te beantwoorden. Als illustrator en kunstenaar cureert zij ook het beeldend festival Grafixx. Ephameron bracht al talloze zines en boeken uit, zoals het beeldverhaal Wij twee samen. Deze week ligt haar nieuwe worp Nooit meer alleen in de winkels. Wij hebben het over Sex & The City, pijn en liefde, en kikkers en padden.

 

Moderatie: Obi Mundorff

GRAFIXX PODCAST #3

Bart Schoofs(BE)

De mysterieuze stripmaker en cartoonist Bart Schoofs bracht onder andere de reeks Morgen weer een dag uit. Hij werkt voor verschillende magazines en kranten, zoals Knack. Er is bijzonder weinig over hem te vinden op het internet en in de krantenarchieven. In deze aflevering worden zijn medische transporten besproken, blijven doen en Taartje Aardbei.

 

Moderatie: Obi Mundorff
Sidekick: Ephameron

Neef en nicht Lukas Verstraete en Martha Verschaffel zijn illustratoren, boekenmakers, buren, én misschien wel elkaars beste vriend. Martha is bekend van haar debuutalbum Lily; Lukas publiceerde Een boek waarmee je vrienden maakt en Ramone. In deze aflevering nemen we een kijkje in hun boekenkast en spreken we over opgroeien in een artistieke familie, alles weggommen, vunzige vettigheid en gorilla’s die vrouwen eten.

 

Moderatie: Obi Mundorff
Sidekick: Ephameron

GRAFIXX PODCAST #1

Gerda Dendooven(BE)

In de eerste aflevering is Gerda Dendooven te gast. Deze illustrator, schrijver en theatermaker bracht al tientallen boeken uit. Voor haar projecten kiest ze nauwgezet het medium dat het meest geschikt is om het verhaal te vertellen. Wij gaan het hebben over het leven als één grote kwelling, een doosje vol prijzen en verstoppertje in het donker.

 

Moderatie: Obi Mundorff
Sidekick: Ephameron