GRAFIXX EXTD. #2
moderatie: Ilse Cox
Op de tweede Grafixx EXTD.-avond werden tekenaars en auteurs die graag samenwerken voor het voetlicht gebracht. Paul Verrept en Ingrid Godon (De wereld, Porselein, De bank, …) beten de spits af, gevolgd door cartooniste Ilah die vertelde over haar inspiratiebronnen. Het programma werd afgesloten met een duogesprek tussen Bart Moeyaert en Korneel Detailleur (Iemands lief). Doorlopend kon de expo Dantesken bezocht worden, met een selectie originelen uit het nieuwste boek van Ingrid Godon (640p, Borgerhoff & Lamberigts, 2018).
INGRID GODON
Met Dantesken zoekt Ingrid Godon de grenzen van de illustratie op. Haar eerste kunstuitgave verzamelt 800 monotypes, tekeningen en schilderijen.
PAUL VERREPT x INGRID GODON
“Als ik Ingrid een verhaal aanreik, gebeurt er altijd iets merkwaardigs: er ontstaat een algehele wanhoop en verwarring. Alles wat Ingrid kan en weet, staat ineens op een hellend vlak. Eigenlijk valt ze in stukken en brokken uit elkaar, die ze daarna weer bijeenraapt, min of meer als was het een bouwpakket op de juiste plek in mekaar draait – tot ze weer overeind krabbelt. Daar is ze dan: het is overduidelijk Ingrid Godon, al is ze steevast ook een beetje anders. Dan ontstaan de tekeningen in een verrassend hoog tempo, die we vervolgens welgemoed doorheen mijn zinnen vlechten.” – Paul Verrept
ILAH
Als stripauteur betrekt Ilah als geen ander haar privé-omgeving bij het werk. Met terugkerende thema’s als seks, liefde en onzekerheid filosofeert ze over de breekbaarheid van de mens. Ilah’s geliefden, studenten, collega’s en hond passeerden vaak de revue bij Cordelia, de gevierde reeks rond haar alter ego dat De Morgen meer dan 20 jaar smoel mocht geven. Maar wat vinden haar personages van deze ongevraagde samenwerking?
BART MOEYAERT x KORNEEL DETAILLEUR
Bart Moeyaert en Korneel Detailleur vonden elkaar met Iemands lief, een compositie van taal en beeld. De donkere vormen en fragiele lijnen van de illustraties geven de bevreemdende sfeer van het verhaal knap weer. Moeyaert herwerkte L’Histoire du Soldat van Ramuz, dat ook Stravinsky inspireerde. De jonge soldaat die zijn viool bij de duivel inruilt voor rijkdom verliest uiteindelijk zijn hart en ziel.