GRAFIXX EXTD. X

GRAFIXX EXTD. #7

Ma 25.03.2024 - 20:00

moderatie: Obi Mundorff

Grafixx EXTD. #7 Illustration: luk duflou l Design: Louis Reith

Grafixx is méér dan een festival rond grafische kunsten. Onze verdiepende avond Grafixx EXTD. brengt verschillende sprekers uit het werkveld samen. Op 25 maart delen drukkers, uitgevers en kunstenaars met een passie voor drukwerk het podium. Zij lichten toe waarom bepaalde technieken prikkelen, en stellen hun meest opmerkelijke projecten in houtsnede, letterpress of CMYK voor.

zwartopwit

zwartopwit werd in 1935 opgericht door zijn grootvader, en Manu Lemeur zette het bedrijf de afgelopen decennia permanent op de kaart als de duurzame drukkerij die sinds 2017 zelfs volledig klimaatneutraal werkt. Recent vervoegde grafisch ontwerper Stoffel Van den Bergh het team, om met de historische analoge persen van Superdruk het gespecialiseerde drukwerk te verzorgen. Beide heren leggen met verve uit hoe deze samenwerking tot stand kwam.

luk duflou

In de kunstpraktijk van luk duflou staat hoogdruk centraal. Hij was jarenlang docent grafiek en illustratie, en gebruikt druktechnieken om sprookjesachtige vertellingen te creëren die de poëzie van de dagelijkse werkelijkheid verbeelden. Invloeden lopen van 15e eeuwse prenten tot Suske en Wiske, Mickey Mouse en de Japanse houtsnede. Zijn handgemaakte boeken verschijnen in beperkte oplage, maar onlangs bracht uitgeverij Bries het blokboek Rinkrank uit in een offset-versie.

Kaatje Vermeire

Kaatje Vermeire is een illustrator die haar werk ziet als een kwetsbaar proces, en daarbij het liefst de handen vuilmaakt. Op de drukpers blaast ze haar verhalen leven in, met spannende beelden vol betekenis. Losse elementen worden gesneden uit offsetplaten, plexiglas of karton, en laag na laag op geschilderde achtergronden gedrukt. Zo bouwt zij natuurtaferelen en fictieve decors op, met levendige personages die grote en intense emoties vertellen.

gasten